Deprecated: Required parameter $field follows optional parameter $post_id in /customers/d/4/8/dittbygglov.se/httpd.www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields-pro/includes/acf-value-functions.php on line 54 Deprecated: Required parameter $field follows optional parameter $value in /customers/d/4/8/dittbygglov.se/httpd.www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields-pro/includes/acf-value-functions.php on line 166 Deprecated: Required parameter $value follows optional parameter $key in /customers/d/4/8/dittbygglov.se/httpd.www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields-pro/includes/ajax/class-acf-ajax.php on line 76 Dittbygglov.se Attefallshus - Reglerna du behöver veta - Dittbygglov.se Attefallshus - Reglerna du behöver veta - Dittbygglov.se

Attefallshus

Sedan 2014 har man i Sverige tillåtelse att bygga en komplementbyggnad på sin tomt, kallad attefallshus. Efter ändringar i lagen som gjordes 2020 får den nu max vara 30m² stor och max 4 meter högt. Den kan inredas till allt från permanentbostad eller ett växthus.3D-modell - Visualisering av ett attefallshus

Vem får bygga ett attefallshus?

För att bygga ett attefallshus behöver du inte bygglov, därför kan ungefär vem som helst bygga ett. Så länge du har en ett-eller tvåbostadshus. Det enda du måste göra är att anmäla till byggnadsnämnden innan.

Behöver man aldrig bygglov?

Det finns undantag som kräver bygglov, vilka är följande;

Hur stort och högt får det vara?

För att det ska räknas som ett attefallshus så får den max vara 30 m² och 4 meter högt. Du behöver dock granarnas tillstånd om du bygger huset närmare än 4,5 meter till tomtgränsen. Ett attefallshus måste byggas på din tomt, i ditt bostadshus närhet. Om du redan har en friggebod så får du också ha ett attefallshus, men det ska isåfall tillsammans bli 30 m2 eftersom det är max storlek. 

Vad får man använda det till?

Du kan antingen bygga det som en komplementbostad, då kan du använda det som permanentbostad eller för uthyrning. Eller så kan du bygga det som komplementbyggnad, då kan det vara ett garage, växthus, förråd, båthus mm. Man får till och med bygga med en källare, eftersom det är bara arean ovan mark som räknas.

Byggregler?

Reglerna är lite olika beroende på vad du ska ha attefallshuset till. Till exempel om du ska ha det som permanentbostad så måste det ha alla bostadsfunktioner som behövs i en bostad, typ som hygien eller matlagning. Om det ska vara en permanentbostad krävs också handikappanpassning. Man måste följa BBR, boverkets byggregler och EKS, boverkets konstruktionsregler.

Det behövs ingen kontrollansvarig och det brandskyddsregler som står i boverkets byggregler (BBR) är också det som gäller för attefallshus.

Vilka ritningar krävs för ett attefallshus?

Det är samma typer av ritningar som behövs till en anmälan för ett attefallshus som för ett normalt bygglov, även kallat bygglovsritningar;

För att sen få lov att börja bygga kan det även krävas;